I folderen kan du læse om Glyngøre kirkegård og de forskellige gravsteder. Klik på linket ovenfor.
Kirkens historie:
Glyngøre kirke er Sallings yngste kirke. I 1884 fik Skive-Sallingbanen endestation i Glyngøre, hvorfra der gik færge til Nykøbing Mors. I løbet af et par årtier voksede der en større stationsby op på odden, og den nye by måtte selvfølgelig have sin egen kirke. Kirken, der er tegnet af arkitekt Charles Jensen, Brønderslev, blev indviet 13. april 1919.
Før den tid var Glyngøre delt i Sæby og Nautrup sogne. Det var den daværende førstelærer Jens Mikkelsen, der var primus motor for, at Glyngøre skulle have sin egen kirke. Kirken er opført af mursten i samme format som middelalderens munkesten. Den består af kor med tresidet østafslutning, skib, tårn og våbenhus.
Kirkens inventar er ganske enkelt. Altertavlen med motivet af den gode hyrde er malet af Peter Skovgaard, søn af Joakim Skovgaard. Den blev skænket af stiftsamtmand, kammerherre Howard Grøn, Viborg. Granitdøbefonten blev skænket af fru Villefranche, Hellerup.
Til kirken hører en gammel og en ny kirkegård. I det nordvestlige hjørne af den gamle kirkegård ses et gravmæle efter fiskehandler Peder Pedersen og hans hustru Ane Margrethe. De havde, mange år før byggeriet blev en realitet, stillet en byggegrund til rådighed for et eventuelt kirkebyggeri. Fiskehandleren døde imidlertid flere år før kirken blev bygget, og han blev derfor begravet på Nautrup kirkegård. Kort efter, at kirken i Glyngøre var taget i brug, blev Peder Pedersens kiste i nattens mulm og mørke gravet op og flyttet til Glyngøre. Her er hans sidste hvilested nu fredet.
Lidt nordvest for kirken står en mindesten over de lokale søfolk, der mistede livet på havet under anden verdenskrig.
Den østre del af den nye kirkegård er indrettet som mindelund med sten fra kirkegårdenes sløjfede gravsteder.
Kilde: De lokalhistoriske Arkiver i Salling, Fjends og på Fur
……………………………………………………………………………………..
Gamle nyheder:
Solnedgangsgudstjeneste
Sommerens sidste solnedgangsgudstjeneste er torsdag den 4.august kl. 20.00 i Glyngøre. Karen Marie Lauridsen spiller på sin sækkepibe fra tårnet, så det høres over den ganske by. I kirken synger og spiller Ejgil Pedersen, kirkesanger, og Helle Kloster, organist. Vi byder til slut på en forfriskning i våbenhuset. Velkommen!
Konfirmationerne veloverstået
Vi havde dejlige dage lørdag og søndag 30.april og 1.maj. De unge mennesker var spændte og fine. kirkerne i Sæby og Glyngøre var fyldte, og de var smukt pyntede til lejligheden.
Påskedugen er lagt ud
Konfirmanderne hjalp med at lægge dugen ud tirsdag morgen. Kom og se den, kom og gå i Jesus´ fodspor fra palmesøndag til påskemorgen. Billederne på dugen er optaget og gengivet i en naturlig afstand, så éns synsfelt naturligt passer med det, man ser.
Man bevæger sig på palmegrene, igennem sand, over bordet, hvor Jesus spiste sit sidste måltid med sine disciple, videre til Getsemane have, er tæt på tilfangetagelsen, afstraffelsen, på Via Dolorosa; og i korsets skygge udtrykkes vejen ind i mørket og siden, efter total mørke, et møde med opstandelsens lys påskemorgen.
………………………………………………………………………………….
Mette er ved at komme i forårsstemning. Hvor er vi stolte over at have en så kreativ medarbejder
……………………………………………………………………………….
Vores kirke er smuk i vintertiden
……………………………………………………………………………….
Nonnerne fra Voer Cantat sang i kirken 1. søndag i advent
Nonnekoret lavede en koncert bygget op som en Vesper, klosterets tidebøn. De sang på latin, så vi var hensat forgangne tider. Menigheden sang med på 2 julesalmer ind i mellem. De holder til i Voergård og er aktive omkring middelaldermarkedet der om sommeren.
……………………………………………………………………………………………..
Minikonfirmanderne har lavet fine påskelys. Dem tænder vi søndag 8.november til familiegudstjenesten.
Grandækning
På vore kirkegårde er graverne i fuld gang med at pynte med forskellige typer af gran og andet materiale, så der bliver flot her til vinterens komme.
Vi er SÅ klar til høstgudstjenesten i Sæby 27.september. Her er vi kommet på plejehjem… Vh Kirkekoret
Dette søde par nyder udsigten fra vores tårn
Æbler lyser rødt på træernes grene, høsten går ind
Koret kom i rette stemning til øvning af sensommerens og efterårets smukke sange. Der blev gnasket og gumlet… og ikke mindst sunget. Vi skal snart på ældrecenteret og optræde. Det glæder vi os til!
Sogneudflugt. På vej til Møltrup. Vi fik en spændende fortælling af en beboer om hans hårde liv og opvækst. Derefter kørte vi til Timring kirke. God rundvisning og information af tidligere menighedsrådsformand.
Kari ringer
Vores nye gravermedhjælper, Kari, ringer med den fine klokke
Der var stor lyd i byen fra kirketårnet
Meget god oplevelse med sækkepiben til solnedgangen 7.august
Sækkepibespil i Glyngøre
På fredag den 7.august afholdes solnedgangsgudstjeneste i Glyngøre kl. 20.00
Vi mødes foran kirken for at lytte til sækkepibespil fra tårnet. Dette er optakten / præludiet til gudstjenesten, som efterfølgende afholdes inde i kirken.
Undervejs vil Karen Marie Lauridsen spille et par numre for os igen.
Vi vil sige tak for i aften med et glas rødvin og lidt ost.
Tid til klipning af hæk
Graverne slider i varmen for at holde kirkegården pæn
Automatisk ringning
…er en god ide. Men vi kan ikke undvære klokkeringning, så længe det er under installation. Midlertidig bruger vi denne lille, fine klokke:
Forår 2015:
Kirkekoret sang så godt til vores korkoncert. Der var faktisk ikke et øje tørt, og både forældre, bedsteforældre, søskende, venner og korlederen var meget stolte over at kende disse dygtige børn.
Minikonfirmanderne havde afslutning med familiegudstjeneste den 26.april. De sang for menigheden: “Hvor i himlen er Gud?”, og de fik deres ting med hjem og et flot diplom. De har i grunden været nogle søde børn at arbejde med!
Palmesøndag sang kirkekoret dejlige forårssange og en helt ny påskesang. De startede med at gå i et optog med næsten ægte palmegrene. Det var stemningsfyldt.
Eftermiddagsmøde i præstegården
Onsdag den 25.marts kl. 14.30 fortæller og synger børn fra Glyngøre skole om Rødhalsen. I vil høre Selma Lagerlöfs fortælling om, hvordan den lille fugl fik sit røde bryst. Det er en af hendes Kristuslegender.
Efter fortællingen serveres kaffe med brød (25 kr.), og der vil være fællessang.